News / Blog

<< Terug

Borstvoeding, een goede start!

Borstvoeding, een goede start!

Een vraag waar elke mama mee te maken krijgt: borstvoeding of geen borstvoeding? Het geven van borstvoeding wordt door de gezondheidsorganisaties sterk aanbevolen. Wij zetten de voordelen nog eens voor jou op een rijtje en geven graag enkele adviezen en tips mee.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor je baby?

  • Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die je je baby kan geven. De samenstelling van borstvoeding is gedurende de volledige borstvoedingsperiode en bij elke voeding afgesteld op de behoeften van je baby.
  • Moedermelk zorgt voor een betere weerstand tegen infecties dankzij de overdracht van antilichamen. Een baby heeft namelijk nog geen goed ontwikkeld immuunsysteem en kan dankzij de moedermelk mee genieten van het immuunsysteem van de moeder. Daardoor vermindert borstvoeding de frequentie en/of de ernst van een hele reeks aandoeningen waaronder maagdarminfecties, luchtweginfecties, acute middenoorontstekingen, …
  • Borstvoeding vermindert het risico om later overgewicht of obesitas te ontwikkelen.
  • Borstvoeding geven helpt het voorkomen van allergieën en wordt gelinkt aan een verlaagd risico op wiegendood, diabetes, ...
  • Borstvoeding ontwikkelt de kaak- en tongspieren van de baby. Borstvoeding zorgt er ook voor dat de tandjes die hij zal krijgen, rechter staan.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor jezelf?

  • Borstvoeding vermindert het risico op postnatale bloedingen.
  • Borstvoeding zorgt voor een sneller herstel van de baarmoeder en helpt gewicht te verliezen.
  • Borstvoeding geven vermindert de kans op borst- of eierstokkanker.
  • Moedermelk is altijd beschikbaar, klaar en op de juiste temperatuur.
  • Borstvoeding geven schept een intense band tussen moeder en baby.

Borstvoeding geven moet je leren!

Borstvoeding geven heeft veel voordelen maar vraagt ook, vooral de eerste weken, inspanning, geduld, doorzettingsvermogen en energie. Het is aangewezen je goed voor te bereiden en voldoende steun en begeleiding te voorzien. Informeer je al vóór de bevalling over borstvoeding zodat je meer zelfvertrouwen krijgt, aan het idee kan wennen en weet waar je op moet letten. Heel wat borstvoedingskwaaltjes (pijn, kloven, stuwing, …) zijn namelijk het gevolg van een onjuiste manier van voeden. Aarzel niet om een vroedvrouw om advies te vragen!

Wat als borstvoeding niet lukt?

Geef jezelf en je baby voldoende de tijd om te wennen en vraag hulp aan je vroedvrouw, denk niet te snel dat het je niet zal lukken! Ligt borstvoeding je echt niet? Kies dan voor zuigelingenmelk afgestemd op de leeftijd van je kindje. Kamp zeker niet met schuldgevoelens als de voeding niet zoals verwacht loopt of als je beslist geen borstvoeding te geven. Jij weet als enige wat goed is voor je lichaam en geestelijke gezondheid. Liever de fles met een glimlach dan borstvoeding met tegenzin!