News / Blog

<< Terug

Zonnebrand: liever voorkomen...

Zonnebrand: liever voorkomen...

Zonnestralen geven ons gewoonlijk een opgewekt gevoel en zijn een bron van energie. Daarnaast zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D, onmisbaar voor de stevigheid en de groei van de beenderen. In de zon vertoeven heeft naast een aantal positieve effecten echter ook negatieve gevolgen. Zonblootstelling kan zo bijvoorbeeld aanleiding geven tot zonnebrand.

Wie is het meest gevoelig voor zonnebrand?

Hoe snel je verbrandt, is afhankelijk van je huidtype en de sterkte van de zonnestraling. Mensen met een lichte huidskleur, rood of lichtblond haar en blauwe ogen zijn hier het gevoeligste voor. Het verbrandingsproces in de huid gaat ook na het zonnen nog een tijdje door.

Wat zijn de symptomen?

1. Een lichte zonnebrand geeft een rode en pijnlijke huid.
2. Bij ernstige verbranding kunnen echte brandwonden met pijnlijke blaren ontstaan.
3. Na verbranding duurt het twee tot vijf dagen vooraleer de huid zich hersteld heeft.

Verbranden zorgt voor een snellere veroudering van de huid en vergroot bovendien de kans om op latere leeftijd huidkanker te ontwikkelen.

« Opgelet, een zonnebankkuur biedt geen bescherming tegen zonnebrand. Het ultraviolette licht van de zonnebank geeft wel een bruin kleurtje, maar de buitenste laag van de huid wordt er niet dikker van. »

Hoe kan je zonnebrand voorkomen?

  • Geef je huid de kans haar beschermende werking op te bouwen en blijf dus niet te lang in de zon als je huid nog niet aan de zon gewend is. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten en bouw langzaam verder op.
  • Smeer je een half uur vóór zonblootstelling rijkelijk in met een zonnecrème die past bij je huid- en fototype. Een zonnecrème werkt namelijk pas een half uur na aanbrengen en blijft twee tot drie uur werkzaam. Herhaal het insmeren dus om de 2 uur, maar ook na het zwemmen of na hevig zweten
  • Vermijd de zon wanneer de zonnestraling het sterkst is, namelijk tussen 11u00 en 15u00.
  • Houd baby’s en kinderen jonger dan drie jaar uit de zon. Ook in de schaduw is het nodig hen in te smeren met een zonnecrème met factor 50 en hen beschermende kledij te laten dragen (hoedje, t-shirt, ...). 
  • Sommige geneesmiddelen maken de huid overgevoelig voor zonlicht. Vraag hierover advies aan je apotheker.