News / Blog

<< Terug

In de zon met de kinderen

In de zon met de kinderen

De zomer staat al ongedurig te trappelen! Binnenkort gaat de zomervakantie weer van start, ideaal om wat leuke buitenactiviteiten met de kinderen te plannen! Maar hoe kun je nu in alle veiligheid profiteren van de zon?

  • Tot de leeftijd van 12 maanden mag je je kindje nooit rechtstreeks blootstellen aan de zon. Maar vergeet niet hem zelfs in de schaduw een zonnehoedje op te zetten en in te smeren met zonnecrème. Schaduw vermindert de hoeveelheid UV-stralen immers slechts met 50%!
  • Een kind tussen 1 en 3 jaar oud mag je wel in de zon laten spelen, maar enkel voor korte periodes en niet op het middaguur, wanneer de zon het felst schijnt. Houd zijn beentjes en armen wel bedekt en smeer hem royaal in met zonnecrème. Vergeet ook niet hem een zonnehoedje op te zetten!
  • Oudere kinderen kun je in zwembroek of badpak in het zwembad of in de tuin laten spelen, natuurlijk altijd goed ingesmeerd met een waterbestendige zonnecrème!

Kinderen hebben een erg gevoelige huid en beschikken nog niet over alle afweermechanismen die de volwassen huid wel heeft. Telkens als ze verbranden, neemt het risico op huidkanker op latere leeftijd toe. De huid van je kinderen verdient dan ook je volledige aandacht en een maximale bescherming!

Zonnecrème smeren volstaat niet!

  • Er is immers geen enkele zonnefilter die 100% bescherming garandeert! Het is dus essentieel dat je de nodige maatregelen neemt om je kind te beschermen tegen de zon:
  • Nooit zonder hoedje buiten! Zorg ervoor dat het hoofd, de oren en de nek van je kind goed beschermd zijn. Een pet is niet voldoende, die beschermt immers de oren en de nek niet! Kies een hoedje met randen van 6 cm breed, in een donkere kleur. Met een lichte kleur bestaat het risico dat de zonnestralen weerspiegeld worden in zijn gezicht.
  • Zet hem ook een zonnebril op. Zo bescherm je zijn oogjes, en het is voor je kind ook een stuk aangenamer.
  • Bij intense zon zoals in de bergen of de tropen, of bij een lange blootstelling, laat je je kind best niet in zwembroek of badpak rondlopen. Doe er altijd (eventueel UV-beschermende) kledij boven aan. De intensiteit van de UV-stralen neemt met 15% toe op het zand en op zee (in een bootje bijvoorbeeld), en stijgt in de bergen zelfs met 15% per 1000 m hoogte.
  • Laat je kind niet de hele dag in de zon spelen. Zorg ervoor dat je kind regelmatig tijd doorbrengt in de schaduw van een boom of onder een parasol, vooral tussen 11 uur en 15 uur, wanneer de UV-stralen op hun sterkste zijn.

Je hoeft niet noodzakelijk naar het buitenland op vakantie om een zonnesteek op te lopen! Wees altijd voorzichtig, want zelfs in België kan de zon zeer agressief schijnen. Raadpleeg de UV-index in reële tijd op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut www.meteo.be.