News / Blog

<< Terug

Teken, hoe kan ik mij beschermen?

Teken, hoe kan ik mij beschermen?

Teken zijn miniscule, bruinzwarte, spinachtige insecten die voornamelijk actief zijn tussen maart en oktober. Ze verschuilen zich in struiken, hoog gras, duinen, parken, bossen en tuinen. Om zich te kunnen ontwikkelen en voortplanten heeft een teek bloed nodig. Hij bijt zich vast in de huid van zogenaamde gastheren: wilde dieren, huisdieren, maar ook de mens.

Enkele tips om jezelf te beschermen tegen een tekenbeet:

  • Blijf op wandelpaden tijdens een wandeling en draag beschermende kledij: hoofddeksel, lange mouwen, lange broekspijpen, gesloten schoenen, ...
  • Smeer je in met een insectenwerend middel op basis van diëthyltoluamide (DEET). Deze middelen beschermen ongeveer acht uur. Ze bestaan in melken, zalven, sticks en sprays. Let op, er is enkel bescherming op de plaatsen waar het middel is aangebracht! Je apotheker helpt je graag bij de keuze van een geschikt middel.

Het is belangrijk om na een natuurwandeling je huid zorgvuldig te controleren. Kijk daarbij zeker warme lichaamsplooien na (oksels, liezen, buik, knieholten, hoofdhuid, intieme zone, …). Daarnaast is het aangeraden je kledij op 60 graden te wassen.

Vind je ondanks alle voorzorgen toch een teek op je huid? Handel dan als volgt:

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk met een geschikte tekentang, te verkrijgen bij je apotheker. Grijp de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem voorzichtig uit de huid. Zorg ervoor dat het lichaam van de teek niet verpletterd wordt.
  • Verwijder de teek nooit met alcohol, olie, nagellak of een heet voorwerp. Dit verhoogt namelijk de kans op infectie!
  • Ontsmet het bijtwondje na verwijdering van de teek en ontsmet ook de tekentang.
  • Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet. Zo kan je daarnaar verwijzen bij latere medische klachten. Meestal blijft een tekenbeet voor de mens zonder gevolgen en is het enige letsel een lokale huidreactie. Een teek kan je echter ook besmetten met o.a. de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Als je te kampen krijgt met onverklaarbare klachten (rode ring/vlek op de plaats van de tekenbeet en griepachtige klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn, vermoeidheid, ...) in de weken/maanden volgend op een tekenbeet, raadpleeg dan zeker je arts.

Volg deze tips en geniet zo veilig van de natuur!