News / Blog

<< Terug

Schimmelnagel? Weg ermee!

Schimmelnagel? Weg ermee!

Een schimmelnagel kan de voet ontsieren, waardoor we sneller geneigd zijn om geen open schoenen te dragen in de zomer. Maar, onze voeten verbergen in gesloten schoenen of sneakers, is zeker. geen goed idee bij warm weer. Want vochtige en warme plekken zijn de ideale broeihaard voor de schimmelnagel om zich verder te ontwikkelen. Schimmelnagels worden soms ook kalknagels genoemd, hoewel niet elke kalknagel een schimmelnagel is. Een kalknagel kan ook voorkomen door druk op de nagel of door ouderdom, zonder dat er sprake is van een schimmelinfectie.

Hoe herken je een schimmelnagel?
Een schimmelnagel herken je aan de verkleuring. Gezonde nagels zijn glad en witroze, schimmelnagels zijn verkleurd (wit, geel, bruin tot zwart). Ze zijn vaak ook dikker en schilferig, soms geheel of gedeeltelijk afgebrokkeld. Een schimmelnagel begint vaak met een witte of gele verkleuring aan de nagelrand en zal als het onbehandeld blijft uitbreiden tot de hele nagel.

Wat veroorzaakt een schimmelnagel?
Iedereen kan een schimmelnagel krijgen, ook kinderen. Een schimmelnagel of kalknagel ontstaat door schimmels die de huid binnendringen en zo de nagel aantasten.

Risicofactoren voor schimmelnagels zijn:
  • Strakke schoenen of schoenen met slechte ventilatie
  • Kleine wondjes in de buurt van de nagels
  • Bloedsomloopstoornissen (koude voeten)
  • Suikerziekte

Hoe behandel je best een schimmelnagel?
Afgezien het feit dat een schimmelnagel niet echt mooi is, behandel je best de schimmelnagel zodat er geen andere teennagels kunnen besmet worden of andere leden van je gezin bijvoorbeeld. Het doel van een behandeling is niet enkel je nagel te genezen maar ook de binnengedrongen schimmeldeeltjes verwijderen. 
Een schimmelnagelbehandeling is vaak van lange duur. Belangrijk is dat je blijft doorzetten tot de infectie volledig verdwenen is. 
Er bestaan verschillende manieren om komaf te maken met een schimmelnagel die je kan uitproberen:

  • Zalf of spray: een antischimmelzalf of -spray kan je kopen bij je apotheek, maar is alleen zinvol als de infectie nog niet ver gevorderd is. Zalf kan namelijk alleen je bovenste nagelplaat behandelen.
  • Anti-schimmelnagellak: hierbij geldt hetzelfde als bij zalf of spray, de schimmel mag nog niet te ver gevorderd zijn omdat het enkel je bovenste nagelplaat aanpakt.
  • Laserbehandeling: De medische pedicure kan door het gebruik van een lasertechniek het nagelbed verhitten waardoor de schimmel verdwijnt. Deze behandeling is pijnloos.
Indien de schimmelnagel blijft aanhouden is het raadzaam om een arts of dermatoloog te raadplegen die een pillenkuur zal voorschrijven. Soms worden er ook huishoudmiddelen aangeraden voor het bestrijden van een schimmelnagel zoals het gebruik van azijn, tandpasta, knoflook, bakpoeder,… Maar geen enkel huishoudmiddel zal zo effectief zijn om je volledig en blijvend van je schimmelnagel te verlossen.

Hoe voorkom je een schimmelnagel? 
Enkele tips waarmee je rekening kan houden om geen schimmelnagel in de hand te werken:

  1. Draag goed ventilerende schoenen en wissel regelmatig van schoenen
  2. Draag katoenen sokken
  3. In openbare zwembaden loop je best niet rond op blote voeten maar op slippers
  4. Droog je voeten steeds goed af, vooral tussen de tenen

Om te voorkomen dat je na een schimmelnagelinfectie terug een schimmelnagel kweekt, desinfecteer je best je schoenen met een anti-schimmelmiddel. Was ook je sokken, panty’s, handdoeken, washandjes op minstens 60°C om alle levende schimmels en bacteriën te doden.