News / Blog

<< Terug

Huidkanker, één van de meest vermijdbare kankers!

Huidkanker, één van de meest vermijdbare kankers!

In de zon vertoeven doet deugd en geeft een goed gevoel. We zijn doorgaans meer opgewekt als de zon schijnt. UV-straling werkt echter ook het ontstaan van huidkanker in de hand. Het aantal gevallen van melanoom neemt gestaag toe. Vandaag zal naar schatting één persoon op zes in de loop van zijn leven huidkanker krijgen, wanneer we alle typen samen beschouwen.

Wat zijn de risicofactoren voor huidkanker?

Een aantal factoren vergroten het risico op huidkanker. Hiertoe behoren onder andere een licht huidtype (1 of 2), een groot aantal moedervlekken en huidkanker in je familie. De belangrijkste risicofactor, die we zelf in de hand hebben, is het aantal uren die in de zon doorgebracht worden.

Vooral frequent verbranden vergroot de kans op huidkanker, in het bijzonder in de kindertijd. De schade die daarbij aan de huid wordt toegebracht is permanent. De zonnebrand zal vervagen, maar de onderliggende huidveranderingen blijven.

Hoe kan je huidkanker voorkomen?

Het is vooral belangrijk je huid optimaal te beschermen tegen UV-stralen door gebruik te maken van beschermende kledij en zonnecrème. Breng je zonnecrème steeds een half uur vóór zonblootstelling aan en smeer rijkelijk. Herhaal het insmeren om de 2 uur, na het zwemmen of na hevig zweten. Tussen 11 uur en 15 uur kan je best volledig uit de zon blijven. Een goede regel is: als je schaduw korter is dan je werkelijke lengte, blijf dan uit de zon. Vergeet niet dat ook in de schaduw of wanneer het bewolkt is de kans op verbranding reëel blijft. Tot 80% van de UV-straling dringt door een licht wolkendek. Mist of nevel in de atmosfeer kan de UV-straling zelfs verhogen.

Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon. 50-80% van de huidschade als gevolg van zonnestralen, wordt toegebracht tijdens de kinder- of puberteitsjaren. Bescherm hen dus optimaal en vermijd rechtstreeks zonlicht bij kinderen jonger dan drie jaar. Een parasol, hoedje, zonnebril, T-shirt en zonnecrèmes met factor 50+ zijn onmisbaar.

Let op, zonnebanken zijn niet veiliger dan blootstelling aan de zon zelf. Integendeel, als je gebruik maakt van de zonnebank, heb je 74% meer kans op melanoom dan wanneer je dit niet doet.

Je apotheker adviseert je graag bij je zoektocht naar de zonnecrème die het best bij jou en je gezin past!

Waar moet ik op letten?

Als je risicofactoren voor huidkanker hebt, raadpleeg dan éénmaal per jaar een dermatoloog. Daarnaast is het van belang maandelijks de huid zelf te inspecteren om verandering snel te kunnen opmerken.

Let op vlekken die:

  • Veranderen van vorm, kleur en grootte.
  • Er anders uitzien dan de andere vlekken.
  • Asymmetrisch zijn.
  • Ruw of schilferig aanvoelen. Soms voel je deze vlekjes eerder dan dat je ze ziet.
  • Verschillende kleuren hebben.
  • Jeuken.
  • Bloeden of vocht afscheiden.
  • Er parelachtig uitzien.
  • Er uitzien als een wonde, maar niet genezen.

Overloop je lichaam, voor- en achterzijde, bij voorkeur voor een grote spiegel:

1. Kijk naar je gezicht, neus, lippen, mond, en de voor- en achterkant van je oren.

2. Controleer je schedel en maak gebruik van een kam om de haren in verschillende lagen te verdelen.

3. Kijk naar je handen: je handpalmen, handruggen en tussen de vingers.

4. Onderzoek daarna je hals en het bovenste deel van je romp. Vergeet als vrouw niet goed te kijken tussen en onder de borsten.

5. Hef je arm omhoog om de bovenarm en okselregio te bekijken.

6. Gebruik een kleine spiegel om je rug en de achterkant van je hals te onderzoeken.

7. Controleer je billen en de achterkant van je benen. Eindig de controle tussen de tenen en de voetzolen.

Als je een verdacht vlekje ziet, laat het dan zo spoedig mogelijk controleren door een dermatoloog. Het merendeel van de huidkankers die op tijd worden ontdekt, kunnen worden genezen. Je huid controleren kan dus je leven redden!