News / Blog

<< Terug

Covid 19 vaccin: enkele vragen beantwoord

Covid 19 vaccin: enkele vragen beantwoord

Waarom is het zo belangrijk om je te laten vaccineren ?
Je laten vaccineren voorkomt dat je COVID-19 (opnieuw) krijgt. Want ook als je eerder al besmet was, kun je terug besmet raken en ernstig ziek worden. Bescherming Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook je familie, collega’s, vrienden en de kwetsbaren in je omgeving. Want als meer dan 70% van de bevolking gevaccineerd is, bereiken we groepsimmuniteit en krijgen we het virus onder controle.  

Welk effect heeft het vaccin?
De meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er gevraagd om zolang te blijven, zodat je goed opgevolgd wordt. Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt. Ook nadat je gevaccineerd bent, is het noodzakelijk dat je de coronamaatregelen blijft volgen. Want we kunnen niet iedereen tegelijk vaccineren. Pas wanneer er genoeg mensen gevaccineerd en beschermd zijn tegen het virus, kunnen we de coronamaatregelen versoepelen en onze vrijheid terug herwinnen.

Hoe werkt het vaccin?
Het vaccin stimuleert je immuunsysteem, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Vergelijk het met een veilig en comfortabel harnas dat je beschermt tegen schadelijke indringers van buitenaf. Bewezen studies waarbij 40.000 vrijwilligers gevaccineerd werden, wijzen uit dat de vaccins voor meer dan 90% beschermen. En ook veilig zijn. 

Hoe kan het dat de vaccins zo snel ontwikkeld zijn en ze toch veilig zijn? 
Nog nooit hebben zoveel onderzoekers en vaccinontwikkelaars zich tegelijkertijd op de ontwikkeling van een vaccin geworpen. Ze schoven al hun ander werk opzij. Bovendien moesten ze niet van een wit blad beginnen. De basistechnologieën waarop de vaccins gebouwd worden, waren de voorbije jaren al in ontwikkeling. Er werd ook veel tijd gewonnen, omdat er geen fondsen moesten gezocht worden. Strenge veiligheidsprocedure De administratieve procedure is verkort, maar niet de veiligheidsprocedure. Alle veiligheidsstappen zijn gezet. Elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen, ook bij oudere en kwetsbare personen. Alle studies zijn kritisch en onafhankelijk onderzocht door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk veilige vaccins zijn. 

Meer informatie vind je op www.laatjevaccineren.be