News / Blog

<< Terug

Puistjes? Nee, bedankt!

Puistjes? Nee, bedankt!

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven, met name tijdens de adolescentie, treft.

De aanleiding zijn hormonale veranderingen die de talgproductie verhogen.

Acne kan mild en slechts van korte duur zijn, maar het kan ook ernstig verlopen met littekens die stigmatiserend en moeilijk te aanvaarden zijn.

Het is daarom belangrijk om de acne goed te behandelen.

Enkele uitlokkende factoren

Bescherm je huid goed tegen de zon. De zon zal bij 70% van de mensen de acne doen verbeteren. Dit is echter slechts schijn aangezien hyperkeratinisatie van de epidermis (of een verdikking van de huid) de puistjes eigenlijk maskeert en bij terugkeer uit de zon zullen ze opnieuw de kop op steken.

Sommige geneesmiddelen voor de behandeling van acne kunnen de huid gevoeliger maken voor de zon of zelfs fototoxiciteit veroorzaken (benzoylperoxyde, azelaïnezuur, tretinoïne, isotretinoïne, trifaroteen, tetracyclines).

Het is daarom belangrijk om jezelf te allen tijde te beschermen tegen de zon, zelfs als het bewolkt is.

 • Gebruik je make-up? Kies dan voor niet-comedogene producten. Verwijder de make-up steeds voor het slapengaan.
 • Gebruik je scheermesjes? Deze verergeren de ontstekingsreactie en kunnen de hydrolipidenfilm van de huid verstoren. Maak de huid nat alvorens de scheermousse aan te brengen. Masseer deze zachtjes in alvorens te scheren. Verkies een kalmerende, niet-irriterende scheermousse of gel.

 

Nuttige supplementen

Zinksupplementen zijn effectief tegen acne. Zink ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en versterkt het immuunsysteem.

Verkies je voor een homeopatische aanpak dan kunnen volgende granules gebruikt worden bij acne : Kalium bromatum, Natrium muriaticum of Sepia 9CH 5 granulen, 2 x per dag.

In de fytotherapie worden capsules met Kliskruid voorgesteld bij acne. Kliskruid is een zuiverende en ontsmettende plant die de productie van talg afremt en de vorming van mee-eters (zwarte puntjes) beperkt.

 

Wat moet je vermijden?

Verschillende zaken kunnen de puistjes in stand houden:

 • Alhoewel stress op zich geen oorzaak is voor het ontwikkelen van acne, zal je acne wel meer de kop op steken bij stressvolle periodes.
 • Roken heeft een slechte invloed op de huid.

 

Goede gewoontes

 • Wrijf tijdens het reinigen niet te hard op de huid want dit kan irritatie veroorzaken
 • Reinig uw huid niet meer dan twee keer per dag. Overmatige reiniging kan de sebumproductie net stimuleren en het probleem erger maken.
 • Gebruik specifieke producten voor een vette huid (schuimende gel, tonifiërende lotion, matterende crème). Sommige acnebehandelingen kunnen een uitdrogend effect hebben op de huid. Gebruik in dat geval niet-uitdrogende producten.
 • Gebruik lauw water want zeer warm of zeer koud water kan acne verergeren.
 • Desinfecteer indien nodig uw puistjes met een kleurloze antiseptische oplossing.
 • Draag niet te veel make-up en verwijder het altijd voor het slapen gaan.
 • Kies voor een op water gebaseerde, niet-comedogene make-up die de poriën minder snel verstoppen.