News / Blog

<< Terug

Eerste hulp bij brandwonden

Eerste hulp bij brandwonden

Een brandwonde is een beschadiging van de huid en de eventueel onderliggende weefsels door blootstelling aan warmte, elektrische stroom of chemische stoffen. Brandwonden worden ingedeeld volgens de ernst van de huidletsels

Brandwonden worden ingedeeld volgens de ernst van de huidletsels:

1, 2 of 3de graad

  • Bij een eerstegraads brandwonde is er een beschadiging van de epidermis (de bovenste laag van de huid). De plek ziet er rood uit, is pijnlijk en zal door een verlies aan vocht droog en schilferig worden. De verbrande huid ziet er hetzelfde uit als bij verbranding door de zon.
  • Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwonde is er schade aan epidermis en een deel van de dermis( de tweede, diepere laag van de huid). We spreken van een diepe tweedegraads brandwonde wanneer de volledige dermis ook is aangetast. In beide gevallen ontstaan er blaren. Om een onderscheid te kunnen maken tussen oppervlakkige en diepe tweedegraads brandwonde zijn de kleur en het gevoel van pijn bepalend. Bij een hevige pijn en een rood uitzicht is het een oppervlakkige brandwonde. Bij slechts milde pijn zijn de zenuwuiteinden ook beschadigd. Bij een bleek uitziende huid is er geen bloeddoorstroming meer door het verbranden van de bloedvaten. Deze twee tekenen wijzen op een diepe tweedegraads brandwonde. De behandeling van een oppervlakkige en een diepe tweedegraads brandwonde zijn totaal verschillend: een bezoek aan een arts is noodzakelijk wanneer er sprake is van een diepe brandwonde
  • Een derdegraads brandwonde is geelwit of bruin en voelt stug of leerachtig aan. Zowel de epidermis, de dermis als de hypodermis (de diepste laag van de huid) zijn aangetast. De wond doet geen pijn, terwijl het juist een ernstige verbranding is. De brandwonde is zo diep dat de zenuwuiteinden in de huid kapot zijn en dat zelfs de spieren beschadigd kunnen zijn. Als de huid nog erger verbrandt, ontstaan er zwarte plekken. Dit heet verkoling. Niet alleen de ernst van de brandwonde is belangrijk maar ook de grootte van het oppervlak van het lichaam dat verbrand is. Wanneer je een eertsegraads brandwonde hebt over meer dan 10% van je lichaam, dan moet je toch naar een spoedarts of brandwondencentrum.

Hoe kan ik het best reageren? 

  • Voor alle andere brandwonden geldt de regel ‘ eerst water, de rest komt later’. Koel binnen de 20 minuten na de verbranding de huid met lauw (ongeveer 20°) stromend water af gedurende 20 minuten.
  • Reinig nadien de wonde met fysiologisch water of een kleurloos ontsmettingsmiddel op basis van Chloorhexidine. Spoel dit vervolgens af.
  • Bedek de wonde met een steriel kompres om te vermijden dat er vuil in komt of de wonde besmet geraakt.