News / Blog

<< Terug

Nicotine : wat is de beste vervanger?

Nicotine : wat is de beste vervanger?
  • Alle vervangers zijn goed zolang ze correct gedoseerd zijn.
  • Iedereen moet op zoek gaan naar de perfecte combinatie.
  • Begeleiding door een professional is aangeraden!

Top 5 van favoriete nicotinevervangers van een online apotheek :
  • de zuigtabletten zouden het meest succes hebben (33%)
  • daarna de sprays (25%)
  • de kauwgommen (20%)
  • inhalators (13%)
  • en patches (7%)
Geleidelijk afbouwen
Het is de bedoeling te starten met een dosis die aangepast is aan je behoeften en daarna de dosis nicotine geleidelijk af te bouwen om de hersenen rustig te laten ontwennen. Dat duurt ongeveer 3 maanden.

Tijdens die ontwenningsperiode rookt de persoon geen enkele sigaret meer. Zo worden alvast de schadelijke stoffen, die vrijkomen bij verbranding van een sigaret (zoals teer), vermeden. Deze methode is te verkiezen boven het geleidelijk minder sigaretten roken, want studies hebben aangetoond dat men dan ter compensatie de rook dieper gaat inhaleren, zonder zich daar bewust van te zijn.

Voor elk een andere nicotinevervanger
De vervangers zijn alleen doeltreffend als ze aangepast zijn aan het profiel van de roker. Een verstokte of een lichte roker, iemand die erg snel de drang voelt om te roken of net niet… iedereen heeft andere behoeftes en niet iedereen is op dezelfde manier verslaafd aan nicotine! 

Om je slaagkansen te maximaliseren, is het aangeraden om je te laten begeleiden door een tabakoloog en dat tijdens het volledige stopproces. De tabakoloog zal je helpen je nicotinevervangers goed te doseren en de geleidelijke afbouw goed te timen. Hij kan je ook adviseren over andere aspecten van de ontwenning. Andere hulpmiddelen Er bestaan andere hulpmiddelen, zoals e-sigaret, apps op de smartphone of geneesmiddelen (op medisch voorschrift) om te stoppen met roken. Als je er alleen niet aan uitgeraakt, raadpleeg dan een tabakoloog die je kan informeren en begeleiden.

Aarzel niet al je vragen te stellen aan de tabakologen van Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00 of via dit formulier.