News / Blog

<< Terug

De menopauze

De menopauze

Menopauze en overgewicht
Doorgaans wordt een tekort aan oestrogeen aanzien als de hoofdoorzaak voor een toegenomen honger en een gewichtstoename bij vrouwen in hun menopauze. Gedurende deze periode stelt men echter ook vast dat er een verminderde melatonine-aanmaak plaatsvindt bij vrouwen. Naarmate we ouder worden, vertraagt de melatonineproductie sowieso maar tijdens de menopauze kent het zelfs een enorme daling.

Om het verband tussen melatoninetekort en gewichtstoename bij vrouwen in hun menopauze beter te begrijpen, deed men in 2015 een onderzoek. De studie* verdeelde 90 vrouwen in drie groepen: een eerste groep met vrouwen in de premenopauze maar met normale menstruatie. Een tweede groep met vrouwen in de menopauze maar zonder verandering in gewicht of eetlust. Tenslotte een derde groep vrouwen in de menopauze die wel verandering in gewicht en eetlust ondervonden. Bij elke deelnemer werden de waarden van estradiol, FSH (follikel-stimulerend hormoon) en melatonine gemeten. Uit deze studie bleek dat er een significante relatie bestaat tussen een tekort aan melatonine en gewichtstoename bij vrouwen in de menopauze. Volgens de onderzoekers is het gebruik van melatoninesupplement het overwegen waard bij hormonale schommelingen zoals hier het geval is.

Bron: Melatonin and female hormone secretion in postmenopausal overweight women, International Journal of Molecular Sciences, Walecka-Kapica, Chojnacki, Stępień, Wachowska-Kelly, Klupińska, Chojnacki, 2015 Jan 5;16(1): 1030-42.

Slaapstoornissen en menopauze
Vele vrouwen in de menopauze hebben moeite met in slaap te vallen, slapen erg licht en/of worden meerdere keren per nacht wakker. De sterke daling in het geslachtshormoon ligt aan de oorzaak van een drastische vermindering van de lichaamseigen melatonineproductie. En het is net deze productie die verantwoordelijk is voor een diepe, gezonde slaap met veel droomactiviteit. Daarentegen gaat medicatie tegen slapeloosheid zoals benzodiazepines, het lichaam als het ware verlammen en de broodnodige REM-slaap (Rapid Eye Movement) uitschakelen. Het gebruik ervan gaat op den duur een gewoonte worden. Slaapmedicatie kan serieuze bijwerkingen geven en zou enkel ingenomen mogen worden als laatste hulpmiddel en best ook maar voor een korte periode. Een melatoninesupplement daarentegen corrigeert het 24-uurritme van het lichaam en herstelt de natuurlijke slaapcyclus zonder bijwerkingen. Melatonine sublinguaal genomen, is reeds effectief in doseringen van 0,2 mg.

Bron : The effect of melatonin on climacteric symptoms in menopausal women; a double-blind, randomized controlled, clinical trial, Iran Journal of Public Health, Nehleh Parandavar, Khadijeh Abdali, Sara Keshtgar, Maasoumeh Emamghoreishi, Seddegheh Amooee, 2014 oct; 43(10): 1405–1416.