News / Blog

<< Terug

Krijg weer grip op je winterdip

Krijg weer grip op je winterdip

Lange en donkere winteravonden, gezellig verlichte straten, samen cocoonen in de zetel, … Sommige mensen krijgen er geen genoeg van. Anderen worden echter overmand door neerslachtige gevoelens. Ze voelen zich vermoeid en lusteloos, ze hebben minder zin om aan de dag te beginnen, hun humeur zakt samen met de buitentemperaturen onder nul,… Komt dit je bekend voor? Dan heb je misschien last van een winterdipje. Wij reiken enkele tips aan om je hiertegen te wapenen.

Een winterdipje is het gevolg van een verstoring van je natuurlijke dag- en nachtritme. Tijdens de winter is de zon minder sterk, het aantal uren daglicht neemt af en de zon komt steeds later op. Je biologische klok wordt uit balans gebracht en je lichaam schakelt sneller over naar nachtmodus. Om dit tegen te gaan is het belangrijk zoveel mogelijk natuurlijk daglicht op te zoeken: maak tijdens je middagpauze een wandeling in de buitenlucht, laat je gordijnen open om een maximum aan daglicht binnen te halen, pas eventueel lichttherapie toe (Let op: lichttherapie is niet voor iedereen geschikt! Wend je tot je arts/apotheker voor meer informatie).

  • Gun je lichaam voldoende beweging. Sporten oefent zowel op je geest als op je lichaam een positieve invloed uit. Het werkt ontspannend en zorgt voor een energieboost.
  • Onderhoud je sociaal leven. Praten en lachen met familie/ vrienden biedt een therapeutisch effect. Zoek mensen op waar je energie van krijgt en geniet van ontspannende momenten.
  • Zorg voor een goed evenwicht tussen werk en ontspanning. Probeer elke dag een moment voor jezelf in te lassen!
  • Vermijd geraffineerde suikers (koekjes, snoep, frisdranken, gebak,…). Ze geven even een energieboost maar zorgen daarna weer voor een energiedip. Kies wél voor bananen, groene  bladgroenten, noten, volkorengranen, vis,… Eet je gelukkig!
  • Krik je energiepeil eventueel op met voedingssupplementen.

Vraag hierover eerst raad aan je apotheker! Hij/zij kan je het best adviseren over een geschikt product.