News / Blog

<< Terug

Studeren met vitamine D

Studeren met vitamine D
Volgens een studie uit Noorwegen helpt een aanvulling met vitamine D  jongeren gemakkelijker cognitief uitdagende taken op te lossen en verbetert het bijgevolg hun mentale gezondheid.

De studie werd uitgevoerd tijdens het voorjaar, waarin Scandinaviërs (en Noord-Europeanen in het algemeen) meestal een laag vitamine D niveau bereiken door afwezigheid van de zon. Voor en na de aanvulling werd er, zowel aan de groep die vitamine D kreeg toegediend, alsook aan de placebogroep, gevraagd om verschillende problemen op te lossen dat strategisch denken en plannen vereist.

« De groep meisjes en jongens die een aanvulling met vitamine D  kregen, presteerden beter dan de placebogroep. »

De Noorse onderzoekers hebben vastgesteld dat het niveau van vitamine D in de verumgroep aanzienlijk steeg (40% ten opzichte van de start). Dit terwijl de placebogroep eerder stabiel bleef. Hieruit blijkt dat het supplement dat ze gebruikten een goede absorptie heeft. De groep meisjes en jongens die een aanvulling met vitamine D kregen, presteerden beter dan de placebogroep, voornamelijk bij het oplossen  van meer uitdagende psychische proeven.

Uitslagen
Er is reeds degelijk bewijsmateriaal dat toont dat vitamine D een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen, de cognitieve functionering en de mentale gezondheid. De bevindingen worden ondersteund door de resultaten van deze nieuwe studie. De onderzoekers linken vooral een laag vitamine D gehalte aan een verminderd vermogen tot concentratie en slechter sociaal gedrag. Deze nieuwe studie wijst op het belang van voldoende vitamine D bij jongeren.