News / Blog

<< Terug

Litteken: een nare herinnering

Litteken: een nare herinnering
Bij sommigen kan een litteken echter uitgroeien tot een rode en/of pijnlijke verhevenheid van de huid. Dit wordt een keloïd genoemd en ontstaat door een slechte genezing van een wonde. Afhankelijk van het uiterlijk, de grootte en de lokalisatie, kan dit leiden tot ernstige cosmetische en psychosociale problemen.

« De ontwikkeling en genezing van een litteken is een langzaam en onvoorspelbaar proces dat soms tot 2 jaar kan duren. »

De littekenvorming
Voor...

Het is geen goed idee een wonde te laten ‘drogen’ aan de lucht. De genezing van de wonde verloopt beter in een vochtig milieu of onder een wondverband. Krab korstjes niet los maar verwijder ze door ze te bevochtigen met vaseline of een wondhelende crème.

Om een goede wondheling te bekomen en dus een litteken te vermijden, is het belangrijk alle wonden goed te verzorgen :
  • Verwijder al de vreemde voorwerpen (zand, glas, steentjes, ...) uit de wonde.
  • Reinig de wonde met water en zeep en spoel dit vervolgens goed uit.
  • Ook wanneer je een ontsmettingsvloeistof gebruikt moet je dit goed naspoelen.
Gebruik geen eosine : dit product heeft enkel uitdrogende eigenschappen.

Na...
Was de zone met het litteken met een overvette zeep om huidirritaties te voorkomen. Hydrateer het litteken met een vochtinbrengende crème om de huid soepel te houden, de roodheid te verminderen en de jeuk tegen te gaan. Door de crème stevig in te masseren maak je het fibroseweefsel van het litteken stuk.

Het nuttig accessoire
Organisch silicium staat bekend om zijn herstellende eigenschappen. Het bevordert de aanmaak van collageen en herstelt snel de  elastinevezels in de huid. Op die manier wordt de huid snel opnieuw
soepel. Om dit te bekomen breng je de gel dagelijks 3 à 4 keer aan
gedurende 1 maand.