News / Blog

<< Terug

Ai! Spierpijn

Ai! Spierpijn

Spierpijn herinnert ons gedurende enkele dagen aan een voorbije fysieke inspanning. We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt. Spierpijn ontstaat wanneer we de spieren belast hebben zonder voldoende aangepaste voorbereiding en training. Het is gelinkt aan een vrijstelling van melkzuur in de weefsels. De pijn ontstaat 24u tot 48u na de inspanning, vermindert geleidelijk en is na een week verdwenen. Vooral wanneer er druk uitgeoefend wordt op de spier, of wanneer ze opgespannen of uitgerokken wordt, is de pijn voelbaar. Verwar spierpijn niet met spierkrampen! Deze laatste worden op een andere manier behandeld. Spierpijn kan ook los van een fysieke inspanning ontstaan. Courant voorkomende virale infecties zijn vaak de oorzaak. De spierpijn gaat dan samen met andere symptomen zoals koorts en hoofpijn.

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Heb je spierpijn na het sporten, wacht dan enkele dagen om dezelfde activiteit te hernemen, zodat de aangetaste weefsels de tijd hebben te herstellen.
Pijnstillers nemen zullen de pijn verlichten maar pakken de oorzaak van de pijn niet aan. Je kan de pijn ook verlichten door warmte aan te brengen. Je kan hiervoor een warmtepleister of –kussen gebruiken. Massage van de getroffen spieren kan verlichting brengen, omdat door de massage de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Het uitvoeren van matige stretchoefeningen kan verlichting brengen. Het gebruik van ijs of coldpack zal enkel nuttig zijn in het geval van een ontsteking of inflammatie, zoals bij een verstuiking bijvoorbeeld.

Advies van uw apotheker

"Drink regelmatig water , ook tijdens de inspanning. Op die manier kan je afvalstoffen draineren. Bij een langdurige inspanning, van meer dan één uur, kies je beter voor een specifieke drank (sportdrank). Deze bevatten alle noodzakelijke mineralen die nodig zijn om aan te vullen waar nodig.
Een magnesiumsupplement helpt om vermoeidheid te verminderen en zal een goede werking van je spieren behouden.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Om spierpijn te voorkomen start je best elke fysieke inspanning met een goede opwarming. Op die manier zal je lichaamstemperatuur geleidelijk toenemen tot de ideale temperatuur van 38,5°C. Bouw je training stelselmatig op. Neem je tijd om je lichaam voor te bereiden zeker als je van plan bent om gedurende lange tijd een eerder zware fysieke inspanning te doen. Zeker wanneer je een val of breuk wil vermijden, zoals tijdens het skieën. Onderbreek een fysieke inspanning niet te bruusk, maar neem je tijd om achteraf te stretchen.
Neem na een fysieke inspanning een warm bad om het verwijderen van de afvalstoffen te bevorderen. Voeg eventueel essentiële oliën toe voor vermoeide spieren. Laat, bij spierpijn, je spieren rusten of kies voor een niet te belastende activiteit zoals zwemmen. Op die manier moeten de spieren werken zonder belast te worden.

Complementaire producten

Silicium is een belangijk element in alles wat stevigheid nodig heeft in ons lichaam (huid, bot, gewrichten, ligamenten, spieren, bloedvaten...) en zorgt ook voor voldoende soepelheid en elasticiteit. Elastine zorgt voor de soepelheid en beweeglijkheid van de spiervezels. Silicium zal de aanmaak van elastine bevorderen en zorgt zo voor relaxatie en ontspanning van de stijve spieren. Aangezien onze voeding onvoldoende silicium bevat is het nemen van een supplement aanbevolen zeker wanneer je veel sport. Ook als gel kan Silicium pijnstillend werken. Het beschermt bovendien onze spiercellen tegen veroudering.
Heel veel essentiële oliën kunnen gebruikt worden bij spierpijn. De voornaamste zijn: Eucalyptus, jeneverbes, pepermunt en wintergreen. Een bad met essentiële olie van Jeneverbes werkt kramp- en pijnstillend. Je kan ze ook toevoegen aan een massage-olie.
Verschillende homeopathische middelen op basis van Arnica montana en Symphytum officinalis worden gebruikt bij spierpijn. Deze bestaan onder de vorm van granules, tabletten en zalven of gels.

Nuttige accessoires

Een warmtekompres of hot-pack kan de verkrampte spier helpen ontspannen. Ook een warmtepleister kan gebruikt worden. Deze kleven op de huid en kunnen dus gedurende enige tijd ter plaatse blijven.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Blijven de spierkrampen langer dan 3 dagen aanhouden, of heb je koorts, raadpleeg dan een arts.

Welke voorzorgen moet ik nemen?

Ben je zwanger? Zorg dan goed voor jezelf en vermijd te zware inspanningen. Sporten kan perfect tijdens je zwangerschap. Bespreek je sportieve plannen met je huisarts of gynaecoloog.